Kam jen ty děti odložit? Vezměte je s sebou! Aneb mé osobní desatero pro zdárný průběh…

Asi teď mnozí očekávají radu, kam odložit děti v době uzavřených škol. Na to bohužel univerzální radu nemám. Vracím se jen k létu, kdy jsem mohutným nádechem v horách do sebe nasávala veškerou možnou dosažitelnou energii, aby mi byla k dispozici, až ji budu potřebovat. A tak jsem tam trávila tolik času, co to jen šlo. Ale co s dětmi o prázdninách? Vzala jsem je s sebou. A zde je mé osobní desatero, jak se o ně během cesty postarat.

S dětmi často podnikáme výlety do přírody a českých hor. Uzavřené státní hranice během jara nám k tomu daly příležitost. Touha, dostat se „ven“, byla silnější. Stále intenzivněji v nás rostl pocit, jak podniknout něco „většího“. Utáhnutý rodinný rozpočet mi navíc dovolil hledat jen nízko-nákladové záležitosti. Na stůl před manžela přilítnul můj plán 3-denního přechodu Hochschwabského pohoří se spaním ve stanu. A dobrodružství bylo na světě!

Tip na výlet: 3denní horský přechod v západní části v pohoří Hochschwab s výstupem na horu Brandstein 2 003 m n. m.  Převýšení: ↑2000m a ↓2000m a délka: 29,2 km

Více info k trase od dalších horalů najdete na webu NaTreku.cz

Brandstein 2003 m n.m.

Co vás na cestě pobaví: návštěva jeskyně Frauenmauerhöhe stojí opravdu za to! Na salaši Pfafingalm se stavte u Sigiho na limonádu a pivo. Člověk zde má pocit, že zažívá atmosféru původních rakouských hor a milý pán domácí má své hosty opravdu rád.

Na co si dát pozor: exponované úseky v suťovištích, kde doporučuji děti zajistit.

Doporučení pro túry s dětmi:

  1. Lékárničku beru vždy s sebou! Ať už jde o vícedenní nebo jen několikahodinové procházky v přírodě. Cokoliv se může stát. Kdekoliv a kdykoliv. Kromě základní výbavy (náplasti, obinadlo, obvazy, dezinfekce Betadine…) nezapomínám na léky na alergii nebo spáleniny, paracetamol, klíšťáka a izotermickou fólii! Speciální náplasti na puchýře se vám budou hodit vždy.
  2. Opravdu potřebuje dítě na každý den nové triko? Minimalismus a vrstvení je náš styl. Do batohu balíme nejnutnější věci. Oželíme trika, více mikin nebo kalhot. Zato náhradní trenky a ponožky na každý den jsou samozřejmostí. Vždy zvažujeme náhradní lehké kecky, které jsme zatím pokaždé využili. Co nikdy nenecháváme doma, je kvalitní oblečení do deště. Do hor vezměte čepici a rukavice. A pořádně vrstvíme. Nebojte, i tak získá batoh svou váhu.  A nás dospělé alespoň pokaždé přejde touha po vyšších výkonech, které bychom zvládli bez dětí. Jsme rádi, že jsme rádi.

3. V případě bivakování je vhodné vybrat lehký a funkční stan. Pro případ, že se do stanu nevejdete všichni, umění rozdělat hlavě rodiny přístřešek, se hodí.

4. Na horách se často setkáte se suťovišti, strmými srázy a exponovanými úseky. Základní jištění máme vždy v batohu. Základy uzlování, jištění a bezpečného pohybu v horách by měl ovládat každý horal. Potřebné vzdělávací kurzy často nabízí např. lezecké stěny ve vašem nejbližším okolí nebo organizace, které se horským sportům věnují.

5. Nikdy nezapomeňte na pokrývku hlavy! V případě sluníčka hrozí úžeh a s tím se jde zbývající část pochodu dost těžce.

6. Co vám v batohu nesmí ještě chybět? Správný muž má mít nůž – taktéž žena. Co se často opomíjí je záchranný žďárák, který zajistí tepelný komfort v případě nouze (vyčerpání, úraz, rychlá změna počasí k horšímu atd.). V případě, že máme s sebou stan a izotermickou fólii, žďárák můžeme nechat doma. Výše zmíněný materiál poslouží podobně.

7. Pro horské přechody s sebou neseme dehydrovanou (vymrazovanou) stravu na cesty, díky němuž ušetříte na váze a objemu. Dnes si mezi značkami vyberete a jídlo má i výbornou chuť. Navíc když po celém dni putování po horách dětem předvedete jiný druh vaření, než na jaké jsou zvyklé doma  – věří, že čarodějné zázraky se dějí.

8. Ačkoliv dnes řešíme vše telefonem, bereme s sebou buzolu a tištěnou mapu. Telefon v horách jen tak nenabijete a signál nechytnete. Navíc věřím, že vaše dítě začne brzy zajímat, kde je sever a kudy odbočit, a to se do života hodí.

9. Vyhýbáme se spaním v kravských ohradách. Krávy dokáží být nebezpečné a je to jedno z nejčastějších zranění v horách, bohužel někdy fatálních.

10. A na závěr je potřeba si připravit velkou dávku motivace pro vaše děti. Na každé dítě funguje něco jiného. Zatímco staršího syna zajímají rozhledy a sbírání turistických známek – s mladším hrajeme hry, např. oťukáváme a počítáme tyčová značení horských cest. Odměnou v cíli pak může být pohár, bobovka, lanovka, hřiště…

A co zabírá na vaše děti?

Přeji vám zdraví a energii v překonávání covidových překážek.

A doufám, že brzy třeba zase v horách na viděnou.

Napsat komentář